+36 (30) 2 173 004

EGYEDÜL VAGY INGATLANOS SEGÍTSÉGGEL ADD EL AZ INGATLANOD ?
 

 

 

 

 

Sok kérdés felmerül ilyenkor. Hogy jársz a legjobban? Mit nyersz és mit veszíthetsz?

Gondolom, mindenkinek vannak tapasztalatai, vagy hallotta ismerősei tapasztalatait.

Ingatlanunk eladása életünk fontos eseményeinek egyike. Hosszú időre befolyásolja nemcsak lakhatási körülményünket, de anyagi helyzetünket is. Milliókról kell felelősséggel döntenünk és ehhez sokak szerint szükséges szakember segítsége. Mások viszont úgy gondolják, egyedül is simán végig viszik a folyamatot.

Nézzük meg, mit kell tennünk és mire számíthatunk, ha ingatlanost is bevonunk az eladásba.

Kezdjünk el nézegetni ingatlanhirdetéseket, hiszen úgyis eladni készülünk. A hirdetések minőségében hatalmas különbségek vannak. A hirdetés szövegét használhatjuk ingatlanos-szűrőként is. Informatív, lényegre törő, de barátságos hangvételű-e a hirdetés? Hívjuk fel az illetőt, és lássuk, hogy a telefonon keresztüli, majd a személyes tapasztalat megerősíti-e a kezdeti jó benyomást. Megéri erre úgy gondolni, hogy az ingatlanos interjúzik arra az állásra, hogy eladja a lakásodat. Megbíznád őt ezzel a munkával? Úgy érzed, hogy jól fogja tudni képviselni az érdekeidet, őszinte veled? A meg nem fogalmazható rossz érzésekre is érdemes figyelni. 

Rá kell szánni az időt, hogy megtaláljuk azt, akiben megbízunk, ismeri az ingatlanpiacot és hasznos tanácsai vannak számunkra az eladással 

Azt tanácsolom, mielőtt bárkit megbízunk ingatlanunk eladásával, hallgassuk meg, hogyan dolgozik, milyen stratégiát javasol, mit várhatunk az eladás folyamatában. Nézzük meg az iroda honlapját, az ingatlanos hirdetéseit, azok nagyon árulkodóak tudnak lenni.

Nem az a jó ingatlanos, amelyik a legolcsóbb, hanem az, amelyik a legtöbbet keresi meg a tulajdonosnak a legrövidebb idő alatt.

Fontos, hogy az ingatlanos szem előtt tartsa a tulajdonos elképzeléseit és szempontjait az eladás során. A megbízásnak arról kell szólnia, hogy az eladás folyamatában az eladót képviselje és ne a saját érdekeit. Erre szolgál a kizárólagos/Prémium vagy irodánként változik, ki hogy nevezi a szerződést.

Nagyon fontos az árképzés. Jó néhányan nem foglalkoznak a tulajdonos elképzelésével, csak bemondanak egy alacsonyabb árat. De az is előfordul, hogy egy magasabb árat javasolnak azért, hogy megkapja a megbízást. A profi szakember meghallgatja az akár irreális elképzeléseket is , majd példa ingatlanokkal, piaci információkkal látja el a tulajdonost, hogy megfelelő információk tudatában tudjon dönteni.

Egy profi és egy amatőr ingatlanos közti különbség könnyen megállapítható. Az alapos és szakmailag felkészült ingatlanközvetítő már az első találkozáskor minden részletet meghallgat a tulajdonos elképzeléséről és felvázolja a teljes értékesítési stratégiát. A felületes értékesítőnek csak egy célja van a megbízás megkötése.

Sokan elkövetik azt a hibát, ha már megbízok ingatlanost, akkor amennyit csak lehet, úgyis csak egynek kell fizetni. Nagyon nagy hiba ez a tulajdonos részéről, mert rossz megítélése lesz az ingatlannak a piacon. Érdemes egy, max kettő Ingatlan irodával megállapodni. Vevő ugyanannyi lesz a piacon. Viszont könnyebb 1-2 Ingatlanközvetítővel a kapcsolatot tartani, valamint a vevők is hozzájuk koncentrálódnak és sokkal jobban tudják irányítani az ártárgyalást.

Az ingatlanközvetítői szakma negatív megítélése főként az alacsony minőséget és inkorrektséget képviselő közvetítőknek köszönhető. Ma már a szakma megérett a változásra. Sok iroda és közvetítő belátta, hogy csak magas szakmai tudással és minőségi közvetítéssel tudják elnyerni a tulajdonosok bizalmát. Egy közvetítőnél nagyon fontos, hogy fő állásként, csak ezzel foglalkozzon. Rendelkezzen alapvető kommunikációs képességgel, jogi ismeretekkel, műszaki ismeretekkel, gazdasági ismeretekkel, piaci ismeretekkel.

A piacot ismerő szakember véleményére támaszkodva könnyebben és gyorsabban kel el az ingatlan.

Mi bajunk van az ingatlanosokkal?

Kevés olyan szakma létezik, aminek a létjogosultságát ilyen sokan és ennyire megkérdőjelezik. Hogy mi lehet ennek az oka? Valószínűleg az, hogy sokszor nem érzékelhető a hozzáadott érték. Valamint sokkal egyszerűbbnek néz ki kívülről a folyamat, mint valójában.

Azt gondoljuk mi is fel tudunk adni egy hirdetést, fel tudjuk venni a telefont, meg tudjuk mutatni a lakást, úgyis otthon kell lennünk olyankor. Minek kellene ehhez segítség? Ráadásul nem kevés jutalékot kell ezért kifizetnünk.

Ezért már a hirdetésbe beleírjuk, hogy INGATLANOSOK SEGÍTSÉGÉT NEM KÉREM !!!

De ennek ellenére legtöbbször, csak ingatlanosok hívnak. Vajon miért?

Nézzük milyen pro és kontra érveket tudunk, ha arról van szó, hogy ingatlanossal vagy anélkül adjuk el a lakásunk.

Pénz

A pénz óriási szerepet játszik az eladás során. Hiszen a legnagyobb vagyontárgyunkról van szó és ez általában több millió forintos tétel. Az eladók nagy része sokallja az ingatlanközvetítői jutalékot, melynek mértéke területtől függően 2-5 %. Ez egy 20 milliós ingatlan esetében 400 ezer, de felmehet akár 1 millió forintra is. Tényleg megér ennyit az ingatlanos munkája?

Az ingatlanközvetítő az ár-alku tárgyalásnál milliókat tud a zsebünkbe tenni, mivel ő érzelmileg független, neki is érdeke a magasabb eladási ár elérése és rengeteg tapasztalata van az értékesítés területén. 

Ismeri az ügyfél típusokat, így tudja kivel, hogyan tud a leghatékonyabban tárgyalni, milyen érveket érdemes felsorakoztatnia.

Valójában ezt az összeget a vevő fizeti meg, mivel a vételárba be van kalkulálva. Az árat úgy kell megállapítani, hogy beleférjen a mi legalacsonyabb eladási árunk, az alku és a közvetítő díja. A vevő majd eldönti, neki megéri-e ennyiért az ingatlan. Általában a piacon lévő ingatlanok nagy részét közvetítők által árulják, így minket sem ér ár hátrány, ha megbízunk egy ingatlanközvetítőt.

Az ingatlanközvetítő díja tartalmazza:

•        a tárgyalások óradíját,

•        a lakás felmérésének óradíját,

•        az eladóval történő egyeztetéseket,

•        a lakás értékbecslését,

•        a lakás energetikai tanúsítványának beszerzését,

•        a lakás lefényképezését (nagyobb értékű lakások esetén egy profi fotóst is!)

•        a hirdetések elkészítésének és frissítésének óradíját,

•        a hirdetések feladásának és kiemelésének költségeit,

•        a szórólapok, molinók költségeit,

•        a telefonköltségeket,

•        az utazási költségeket,

•        az érdeklődő telefonok, e-mailek megválaszolásának díját,

•        a lakás bemutatásának díját,

•        az adókat, stb

Valamint azt a tudást és tapasztalatot, amit a közvetítő megszerzett a munkája és az évek alatt

Mi is a hozzáadott értéke egy ingatlanosnak?

Sokan azért nem veszik igénybe ingatlanos segítségét, mert nem látják a hozzáadott értéket. Mert mit is csinál tulajdonképpen egy ingatlanos? Csinál valami olyat, amit a tulajdonos nem tud megtenni? Sok tulajdonos úgy van vele, hogy ők is meg tudják csinálni, amit egy ingatlanos. Nem haladja meg a képességeinket, hogy befotózzuk a lakást, hirdetési szöveget írjunk, hirdetési portálokra feltöltsük és várjuk az érdeklődő telefonokat.

Nos mivel a tapasztalt ingatlanos sok ingatlan adás vételének folyamatát kísérte végig, így rengeteg tapasztalattal rendelkezik a folyamat levezénylésében. A jó ingatlanközvetítő megoldásokat kínál a felmerülő helyzetekre.

Például hogyan hozzuk formába az ingatlanunkat az eladásra. Hogyan készüljünk fel az eladásra, mit kell elintézni a szerződéskötésre esetlegesen. Hogyan várjuk a megtekintőt. Hogyan szűrjük meg az ügyfelet. feltesz olyan kérdéseket, amelyeket mi lehet, nem merünk vagy eszünkbe se jut.

Lebonyolítja az ártárgyalást, villámhárítóként működik eladó és vevő között. Előkészíti a szerződést, beszerzi a szükséges dokumentumokat. A hosszútávon gondolkodó ingatlanos a birtokba adást is segíti, jelen van.

Mivel több adásvételi folyamatot kísért végig, ha felmerül egy rendkívüli helyzet tudni fogja hogyan lehet a leggyorsabban és a legjobban megoldani.

Biztonság

Vannak, akik azért működnek együtt ingatlanossal, mert így biztonságban érzik magukat. Segítenek az ingatlan turisták kiszűrésében, igyekeznek a valódi érdeklődőket az ingatlanba vinni.  Azokat viszik ki előzetes felmérés alapján, akiknek igényei találkozik az eladó elképzeléseivel. Ellenőrzi a leendő vevőket és igyekszik kiszűrni az ingatlanra specializálódott csalókat.

Pluszszolgáltatás

Az ingatlanirodáknál olyan plusz szolgáltatások is elérhetők, mint hitelügyintézés, energetikai tanúsítvány beszerzése, amivel a tulajdonos sok időt takaríthat meg.

Különböző dokumentációk beszerzésében is segítenek.

Átnézik a tulajdoni lapot és segítenek a felmerülő problémák kezelésében, amennyiben olyan információt látnak, ami nehezíti az eladás folyamatát. Sokszor amikor úgy döntünk eladjuk ingatlanunkat és lekérjük a tulajdoni lapot „esnek ki a csontvázak a szekrényből „. Fontos, hogy ezeket rendbe tegyük mire megérkezik a vevőnk.

Ingatlanost sok okból lehet fogadni, de azt gondolom leginkább akkor, ha egy komplex szolgáltatást szeretnél vagy nincs rá időd, megfelelő tudásod, hogy megfelelően add el ingatlanod illetve szeretnéd a legtöbbet kihozni ingatlanod eladásból a legkevesebb stresszel. 


 

 

 


Az ingatlan eladás költségei

Amikor az ingatlanod eladása mellett döntesz, akkor jó ha már az elején átgondolod, hogy az ingatlan eladás költségeivel milyen nagyságrendben kell számolnod.

Lesznek olyan költségek, amik már az ingatlan tényleges eladása előtt felmerülnek, vannak amelyek közben és lesznek olyanok, amelyek a szerződés aláírása után.

Lássuk sorban melyek ezek.